İçerikler

  •  01.06.2023
  •  Özkan Gürses

Taşıyıcı Poliçesi Yeterli Olur Mu?

Emtianız nakledilmek üzere hazır. Taşıyıcı ile de anlaştınız. Hem de nakliyat poliçesi de var. Sigortalı taşıma dedikleri bu olsa gerek.

Peki emtianız gerçekten güvende mi?

Teminatta.com olarak emtia sahiplerinin sıkça düştüğü bir yanılgıya dikkat çekmek istiyoruz. Emtianız nakledilmek üzere hazır. Taşıyıcı ile de anlaştınız. Hem de nakliyat poliçesi olduğunu da teyit etti. Ancak elbette yeterli değil.

Taşıyıcıların yaptırdığı sigorta türü emtia nakliyat sigortası değil taşıyıcı sorumluluk poliçesidir. Taşıyıcı sorumluluk poliçeleri adından da anlaşılacağı üzere taşıyıcıları korumak üzere taşıyıcıların emtia sahiplerine karşı olan sorumluluklarını teminat altına almaktadır. Bu noktada taşıyıcının sorumluluğu ifadesi dikkat çekmektedir. Emtia sahiplerinin taşıyıcıların poliçemiz var söylemine güvenerek emtia nakliyat poliçesi yaptırmaması hasarın türü ve oluş şekline göre büyük bir eksiklik haline gelebilir.

Taşıyıcının poliçesinin emtia sahiplerini koruması için öncelikle taşıyıcının sorumluluğunda olan bir hasar gerçekleşmesine bağlıdır. Taşıyıcının sorumluluğu bulunmayan, direk 3.şahısların ya da tarafların sorumlu tutulabileceği bir hasar söz konusu olduğu varsayımında taşıyıcının poliçesi yasal olarak taşıyıcının sorumluluğu bulunmadığından hasar ödemeyi reddedecektir. Bu durumda kendi emtiası için yük sigortası yaptırmaya ihtiyaç duymayan emtia sahiplerinin finansal riski doğmaktadır. Genellikle taşıyıcının sorumlu tutulamayacağı hallere örnek vermek gerekirse doğal afetler, terör saldırıları, halk hareketleri vb. sıralamak mümkündür. Taşıyıcının poliçesinde bulunmaması yüksek ihtimal olan bu rizikolardan birinin gerçekleşmesi sonucunda yaşanan emtia hasarınız tamamen sizin sorumluluğunuzda olacaktır.

Diyelim ki yaşanan hasar taşıyıcının sorumluluğundadır. Taşıyıcının kusuru sonucu emtia hasarlanmış olabilir ancak hasara sebep olan riziko taşıyıcının poliçesinin kapsamında mıdır? Diyelim ki taşıyıcının sorumlu olduğu istifleme aşamasında yapılan bir hata sebebiyle emtianız yolda herhangi bir trafik kaza olmaksızın seyir esnasında araç içinde devrilerek hasarlanmıştır. Evet belki sorumluluk taşıyıcıdadır ama taşıyıcının poliçesinin kapsamı istifleme hatalarını kapsamakta mıdır? Bu noktada taşıyıcıya poliçe sorarken kapsamını da sormanız gerektiği gerçeği ortaya çıkmaktadır. Peki taşıyıcının söylediği kapsamın yeterliliği ya da eksikliği konusuna yorum yapacak bilginiz var mı? Taşıyıcı poliçesini sizinle paylaştı mı? Tamamını inceleme imkanınız oldu mu?

Yukarıda açıklanmaya çalışılan durum emtia sahiplerinin sıkça yaptığı bir hatadır. Emtia sahipleri kendilerini güvende hissetmek istedikleri her durumda kendi emtialarını sigortalamak zorundadırlar. Bunun için almaları gereken ürün emtia nakliyat sigortasıdır. Emtia nakliyat sigortası adından da anlaşılacağı üzere emtianın kendisini teminata alan bir nakliyat sigortası türüdür.

Emtia sahipleri emtia nakliyat sigortası yaptırırlarken üç tür nakliyat sigortası teminatı ile karşılaşırlar.

  • 1 – Geniş Teminat
  • 2 – Dar Teminat
  • 3 – Tam Ziya

Geniş teminat diğer bir adı ile all risk (tüm rizikolar) olarak bilinen teminat türüdür. Poliçe üzerinde istisna edildiği açıkça belirtilmiş haller dışında kalan tüm rizikolar teminat kapsamında kabul edilmektedir. Hırsızlık, ıslanma, devrilme, kaza durumu vb. sonucunda ortaya çıkacak emtia hasarları teminata dahildir. Bu teminatın adının all risk (tüm rizikolar) olarak anılmasının sebebi teminata giren tüm rizikoların tek tek poliçede yazılmasının imkansızlığıdır.

Dar teminat olarak bilinen teminat türü genellikle nakliyatın gerçekleştirildiği nakil vasıtasının bir kazaya karışması sonucu emtiada oluşabilecek hasarları öder şeklinde açıklanmaktadır. Denizyolunda geminin başka bir gemi ile çarpışması, karayolunda kamyonun devrilmesi vb. durumlar sonucunda oluşan hasarlar bunlara örnek gösterilebilir.

Tam ziya teminatı ise yük sigortalarında adından dolayı yanlış anlaşılmalara sebebiyet verebilmektedir. Adında ki tam kelimesi sebebiyle her şeyi kapsıyor şeklinde düşünülebilen bir teminat olmasına rağmen bu düşüncenin aksine en dar kapsamlı teminat türüdür. Tam ziya teminatı nakil vasıtasının tamamen zayi olmasına bağlı olarak emtianın da tamamen zayi olmasına teminat sağlar. Örneğin havayolu yükü için uçağın düşmesi, denizyolu yükü içinse geminin tamamen batması gerekmektedir.

Tüm bu açıklamalar ışığında emtia nakliyat sigortası yaptırmayan emtia sahiplerinin büyük bir finansal yükümlülüğü farkında olmadan üstlendiği söylenebilir. Taşıyıcılar ise poliçem var söylemleri ile emtia sahibini sigorta yaptırmamaya teşvik ettiğinden, olası bir hasar durumunda emtia sahibi ile karşı karşıya kalma durumunu göz alması gerektiğini hatırlatmak gerekmektedir.

Taşıyıcıların poliçesi olası bir hasar durumunda taşıyıcıların emtia sahiplerine karşı olan sorumluluğunu , emtia nakliyat sigortası ise emtia sahiplerinin direkt olarak kendi emtiasını teminat altına almaktadır. Emtia sahipleri hiçbir durumda kendi emtia nakliyat poliçelerini yaptırmadan emtialarını yola çıkarmamalıdır.

En uygun Emtia nakliyat sigortası teklifleri için emtianızı nakil vasıtasına yüklemeden önce Teminatta.com’dan teklif almayı ya da 0850 515 10 10 numaralı çağrı merkezimizden destek istemeyi unutmayın.

Login
Teminatta.com'a

Giriş Yap

Confirm Title
Confirm Message
Tamam
Kapat
Confirm Title
Kapat
İngilizce Basım
Cep Telefonu Doğrula
Lütfen Cep Telefonunuza gelen 6 haneli doğrulama kodunu giriniz.
Sms Onayla